onsdag 19. august 2009

Et kvantesprang...

Leser stadig om personer (særlig politikere) som bruker ordet kvantesprang når de skal beskrive en større fremgang på noen områder, det være seg klimaavtaler, fornying av forsvaret, etc...


Vet de hva de prater om?
Vet de hva ordet kvantesprang betyr?
De sier det som om det her dreier seg om et virkelig løft, et stort steg i riktig retning, noe som virkelig monner...



Dette er helt feil selvsagt.
Ordet kvantesprang kommer ikke fra ordet kvantitet.


I kjernefysikkens lover kan elektronene hoppe fra én bane til en annen bane. Det er dette lille hoppet som kalles et kvantesprang.


Vi snakker altså her om den minste avstanden og forandringen man kjenner til i vitenskapen.


Jeg klipper og limer fra nettesteder:

Et kvantesprang for Sjøforsvaret:
I går overtok
Forsvaret fregatten KNM Fridtjof Nansen. - En merkedag for Norge som nasjon, for Forsvaret generelt og for Sjøforsvaret spesielt, sier generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Jan Eirik Finseth.

Det er på høy tid at vi tar i bruk et nytt fôrvurderingssystem for svin her til lands, sier Hallgeir Sterten, produktsjef for svinefôr i FK Fôrutvikling. Det nye systemet, basert på nettoenergivurdering, har rett og slett tvunget seg fram, og jeg mener det dreier seg om et kvantesprang når det gjelder fôrvurdering.

Olje- og energiminister Riis-Johansen mener Norge har et godt utgangspunkt for å bli ledende på fornybar energi. Vi kan for eksempel transportere strøm og annen energi over store avstander. De kvantesprangene vi allerede har gjort, vil gjøre at vi raskere kommer videre.

Kvantesprang for skiklær.
Tekniske skiklær har tatt syvmilsskritt på teknologistigen.









Jeg tror det holder...

1 kommentar:

  1. ENDELIG en som har forstått rett. Hører nå igjen at dette blir brukt helt feil av en som liksom skal være høyt utdannet....

    SvarSlett