lørdag 5. september 2009

Onomatepoetikon (den satt!)

Det norske språk ...


Jeg ble spurt en gang (en quiz) om jeg kunne de norske ordklassene.
Tja, ordklasser? Visste (trodde jeg) hva vi snakket om; verb, substantiver og sånn. Jeg mente jeg visste hvilken ordklasse ord som jente, mitt, grønn, fort, som, æsj, hundre, hvorfor, men etc tilhørte...

Fikk vite at det fantes 8 ordklasser.
Jeg klarte 7, og det syntes jeg var meget bra.


Men jeg har senere fått vite at noen av mine forslag til ordklasser nå i de senere år er fjernet, dvs de er tatt inn i andre ordklasser. Og noen av de ordklassene som jeg trodde var opplagte, de er nå delt opp i andre ordklasser... Ordklassen tallord finnes ikke lenger. Ikke artikkel heller (Hva for noe, tenkte jeg?!).

Jeg satte meg nylig ned for å prøve å få skikk på dette med ordklassene igjen.

Jøss, tenkte jeg, etterhvert som jeg begynte å lese. Her har det skjedd endringer siden jeg pugget dette.


Si meg; hvor mange ordklasser kan du?
Tenk litt igjennom det før du leser videre...




Vi starter:

Substantiver: Vi pleier vel gjerne å definere dette som ord man kan sette en, ei eller et foran når ordet er i sin enkleste form (en mann, et hus, ei jente). Dette er en ganske vag beskrivelse av ordklassen siden man ikke kan gjøre dette med alle substantiv (ting, hendelse eller fenomen), f.eks trøbbel, bestikk og luft. Egennavn og fellesnavn hører også til substantivene.

Verb: Bevegelse, tenker mange. OK, men dette er ord som kan bøyes i tider (presens, preteritum, infinitiv). Man kan sette å foran disse ordene i deres enkleste form. Å spise, å sykle, å stå, å være etc. På norsk kan verb vanligvis innta 6 forskjellige former: Spis (!), å spise, spiser, spiste, (har/hadde) spist og (er) spisende.

Adjektiver: Vanligste definisjon er at ordet beskriver et substantiv, f.eks et grønt hus, et håpløst forsøk, en hyggelig samtale... Adjektiver bøyes vanligvis i 3 former; glad, gladere, gladest. Etter ny ordklassereform er også tallord (grunntall en, to, tre og ordenstall første, andre og tredje) en del av denne ordklassen.

Adverb: Man pleier å definere adverb som ord som beskriver verbet. Dette er halvveis riktig. Adverbene kan modifisere/beskrive både verb, substantiver, fraser og setninger. F.eks: "Han kjører hjem. Hun synger høyt. Han sover lenge."

Pronomen: Her snakker vi meg, deg, begge, det, henne, sant? Dette er personlige pronomen, men ordklassen inneholder mye mer. Vi har spørrepronomen (hvem, hva, hvor...), ubestemte pronomen (man, en), relativt pronomen (som), refleksive og resiprokte pronomen (f.eks omtale seg selv i 3.person).


OK, nå har vi tatt 5 ordklasser.

Kan du flere? Prøv!



Hva med:


Preposisjoner: Her snakker vi om henvisninger, hva? Vanlige preposisjoner er fra/til, mellom, i, på, over, under, av, bak, før, etter, hos, gjennom, utenom, blant.


Konjunksjoner: Dette er såkalte sideordningsord og de binder sammen ord og setninger. Det finnes 5 konjunksjoner i Norge: og, for, eller, men og så. (NB! Ikke ordene som og å!)


Da er vi oppe i 7 norske ordklasser. Det finnes flere. Det finnes 10 ordklasser.
Klarer du noen av de?
(Jeg lager litt opphold nå før neste ordklasse)












Neste:

Interjeksjon: Dette forbinder vi vanligvis med utropsord og svarord (Au! Hurra! Nei. Tja.) Men også lydord (såkalte onomatepoetikon) hører til her (voff! pling!)

Nå begynner det å bli vanskelig...




Neste ordklasse...



Subjunksjon: Her snakker vi om ord som tidligere var i ordklassen konjunksjoner. Subjunksjoner består av ord som skyter en leddsetning inn under en annen setning. Ordklassen består av de tidligere underordnende konjunksjonene, infinitivsmerket å og det relative pronomenet som.
Vanlige ord i denne ordklassen er: Hvis, dersom, fordi, da, idet, når,.... Ja, vi snakker her om innledningsord til en innskutt setning eller en leddsetning, f.eks:
'Helge, som ikke ante noen ting, løp rett uti.'
'Jeg måpte idet jeg skjønte hvem det var.'



Siste:






Determinativ: Dette er ord som bestemmer substantivets antall og tilhørighet. Flere av de gikk tidligere under andre ordklasser. Her finner vi de gode, gammeldagse 'eiendomspronomenene' mitt og hennes. Vi finner noen og intet. Og disse og sånn.

*************************************************************************************



Jeg skjønner såpass av meg selv, at jeg fra nå av IKKE skal være bastant med å sette ord i ordklasser som jeg før var sikker på....
Og det er mange ord jeg fremdeles lurer på...

Hva med:
slike
én
alt


Det er tidlig lørdags morgen.
Jeg er edru.
Men føler meg baktung likevel... dette ble for mye for meg.

torsdag 3. september 2009

Billig straffe!!!!!!!!!!! Typisk Rassenborg!


"Dæven, det var en billig straffe!"
"Det var jo offside!"
"Burde vært utvisning!"

Dommere kan være til forargelse på fotballbanen. Noen ganger får man følelse av at dommeren holder med det andre laget. Og at dommeren lar seg påvirke av hjemme-publikum eller kampens alvor.
Arild Stavrum sa en gang at halvparten av Rosenborgs seriegull var vunnet ved hjelp av dommeren.


Det er ikke til å komme forbi at dommere lar seg påvirke. Som Molde-supporter har jeg så utrolig mange ganger gremmet meg over dommere som enten har gitt RævBK billige mål eller unngått å blåse imot de i klare situasjoner.
Billig straffe..?
Så, hvor mye koster ei straffe?
Jeg har regnet meg frem til at en straffe mot Rosenborg vil koste dommeren omtrent 200 000 kroner.
Hvordan?
Jo, dommere i toppdivisjonen tjener 15'-20'000 kr pr kamp, noe som tilsvarer ca 300'000 kr pr år... Et år i lavere divisjoner betyr selvsagt en mye lavere inntekt... og på veldig lavt klubbnivå får dommere ca 150 kr pr kamp...
Hvilken dommer tør å sette seg opp mot Lerkendal-publikumet og NFF's hellige tro på at Rassenborg er så ufattelig mye bedre enn de andre lagene at de ikke trenger å bruke ufine midler for å stoppe oss???
En RBK-supporter vil kanskje steile nå. Men husk; hva var det RævBK selv gjorde da de møtte de mer profilerte klubbene i Europa? Rassenborg-spillerne turde ikke takle innefor egen 16-meter fordi de visste at det ville lett bli straffe! (På Lerkendal kunne de kaste en spiller opp på tribunen uten at det ble reagert fra dommerstanden!). Og de visste at de trolig ikke fikk tildelt straffe når motstanderne holdt i trøyene deres!
Og det har trønderne rett i.
Store, kjente klubber med berømte spillere og meritter får ofte medhold av dommerne i tvilssituasjoner. Sånn er det bare. Dessverre.
Det er ingen tvil om at bartene fra Midt-Norge har hatt noen gode lag de siste 20 årene. Og for all del; mange av seriegullene er mer enn velfortjente. Men, jeg klarer ikke å dy meg for å si meg enig i A.Stavrums uttalelser. Her fra VG:
MOLDE (VG 14.april 2004) I fjor påsto han at fire-fem av Rosenborgs seriegull skyldes partiske dommere. Etter ti minutter av årets serie mener Moldes Arild Stavrum (31) at han fikk påstanden bekreftet. Molde-angriper Arild Stavrum kom dagen etter årets serieåpning med kraftig dommerkritikk. Han tenker på Raymond Kvisviks annullerte scoring på Lerkendal mandag kveld. - Etter alt bråket etter det jeg sa i fjor, er det typisk at det tok ti minutter før det skjedde i årets serie. Jeg tror det er en skikkelig mental sperre for mange dommere å dømme imot Rosenborg, sier Molde-angriperen. Da han så Kvisvik-episoden på TV søndag kveld etter at han hadde vært med på å slå Lyn 2-0 i serieåpningen, tenkte han bare at alt er som det skal være. Det var etter et par meget kontroversielle episoder i fjorårets serie, i oppgjørene Brann-Rosenborg og Molde-Rosenborg, at Stavrum tok bladet fra munnen. Han hevdet da at minst fire-fem av RBKs elleve strake seriegull (det ble senere 12), kunne tilskrives RBK-vennlige dommere. Så langt gikk det at NFF en stund vurderte å straffe frittalende Stavrum. Men mulige NFF-trusler eller hets fra illsinte RBK-fans stopper ham ikke nå heller. På vei inn til restitusjonstrening med lagkameratene på Molde stadion i går formiddag slår han overfor VG fast at alt er ved det gamle. En mulig 1-0-ledelse til Brann endte i stedet i en oppskriftsmessig 1-0-seier til gullfavoritten Rosenborg. - En sånn avgjørelse får store konsekvenser. Klart det er vanskelig å se et mønster allerede nå. Men det er påfallende at vi også i år begynner sesongen med å se tegningen. Beklagelig og skremmende, sier Aftenposten-spaltisten og TV2-eksperten. Arild Stavrum sier at han kanskje hadde trodd at NFF eller dommerkomiteen hadde satt ned en kommisjon for å se på det han mener er åpenbar dommerfavorisering av Rosenborg. - Jeg tror de fleste norske eliteseriespillere har en følelse av at det er slik. Men de vil ikke si det, fordi det bare blir sutring. Jeg skal innrømme at Rosenborg er et bra lag, men det er for j... ..at de får den fordelen år etter år, mener Stavrum.
Etter Lyn-kampen på Lerkendal nå i helga fikk jeg den ekle smaken igjen. 4-1 seieren var 4 mål for mange!!
Jeg spyr!!!!







søndag 30. august 2009

Imponerende... Gift med 14 kvinner...

Di Derre og Jo Nesbø har en sang... 14 kvinner

"Hun smiler imot meg, og jeg er kun en mann,
og hun er fjorten kvinner men jeg gjør så godt jeg kan ..."

Stakkars mann, tenker jeg. Men det er jo bare en sang...

Nå leser jeg imidlertid at en mann er tatt for polygyni, dvs han var gift med 14 kvinner samtidig.


Vår indiske venn er en 40 år gammel høylønnet fly-ingeniør som var mye ute på reise. Han fant konene sine på internett-sjekkesider. Og han giftet seg altså med 14 stykker i løpet av 2,5 år!
Jentene ble vissnok så blendet av hans høye lønn, at de ikke stusset over at han var borte mesteparten av måneden. Han var hjemme kun 3 dager i slengen...

40-åringen skal ha blitt avslørt da lønnen ikke strakk til å forsørge de 14 konene og han selv.


Likevel... imponerende!
Dvs... imponerende dumt!
Av alle parter.

*Rister på hodet*
Er det mulig???

Og det er jo mange tanker som slår meg, og de fleste av de går på dette med å være mann og skulle omgås disse kvinnene (hvorfor disse kvinnene tydeligvis ikke sjekket mannen bedre, er en annen side).
14 kvinner å forholde seg til??!!
Jeg klarer knapt én! :-)
Hvordan opprettholde kontakt? Hvordan få dem til å føle seg spesiell? Hva med humør-svingninger? Sex-prestasjoner? Hvordan huske alle detaljer om hva man snakket om?
En kollega sa en gang: "Jeg lyver aldri, for da slipper jeg å huske på hva jeg har sagt." Godt sagt!
Men denne fyren må jo nesten ha loggført alt... og for en notisblokk/kalender han må ha hatt!?!


  • Beate i Skien på tirsdag til torsdag. Husk morens bursdag. Ring Stine i Halden onsdag kveld (om brorens utdrikningslag). Fly kl. 07:45 om morgenen. Skift ring.
  • Tone i Kristiansand torsdag kveld (blomster). Lovet fest fredag med vennene hennes. Pugg navnene! Fredag: kjøp mer viagra og husk å ringe Torill i Trondheim. Gikk eksamen henne bra?
  • Lørdag 17:30 fra Kjevik til Oslo (Hanne). Skift ring. Vegeterianer.. Les litt Hamsun. Diskusjoner. Lovet Grete på Dombås (rødt hår) å være online msn natt til søndag.
  • Mandag til Stavanger (Vibeke). Fly 13:10. Kjøp glidemiddel (anal).Skift ring. Vibeke henter på Sola. Middag med foreldrene. Husk å gratulere faren med Viking-seier forrige helg. Tirsdag etter 21, ring Eva i Flekkefjord -ferdig med skiftet på heimen. Hvordan gikk det med søster Bentes operasjon? Avtal henting på flyplass neste torsdag kveld.
  • Onsdag til Lillian i Molde. Fly kl 10.15. Skift ring. Husk blomster. Liker ikke aftershave. Ikke bruk jeans! Hun har jentekveld torsdag (=fri!). Planlegg neste måned. Husk Siv og Jannickes bursdag!

Vondt i hodet mitt, jeg...