torsdag 31. desember 2009

2000 - 2009; Hva husker vi?
























Vi skriver 31. desember 2009.

Et nytt 10-år har passert (definert her som fra 2000 og t.o.m. 2009).

Ja, hva husker vi best fra dette ti-året? Rent nyhetsmessig har det vært et decennium med tap av mange uskyldige mennesker etter terrorangrep, krig eller naturkatastrofer.



Personlig ble jeg far, ble gift, skilt og opplevd mye av 'de nære ting' på 2000-tallet (sterke opplevelser dette - særlig farskapet/fødsler), men jeg erindrer aller best den dagen da jeg kom hjem fra jobb, slo på TV'en og så et stort passasjerfly kjøre med vilje inn i Twin Towers i New York. Jeg ble direkte lamslått.


Det var 11.september 2001.


Vi så det 'live' .... mennesker som hoppet ut av bygningen fra flere hundre meters høyde, for å unnslippe brannens hete. Jeg vet at jeg fikk en intens følelse av at hadde det vært en jublende muslim i samme rom som meg der og da, så hadde jeg brukt fysisk sterk vold.



Al-Quaida med lederen Bin-Laden tok skylden for hendesen.


Det måtte bli krig.
Invasjon i Irak, velting av Saddam Hussein, jakt etter atomvåpen og Bin-Laden.

Men Al-Quaida-lederen var visstnok i Afghanistan og i ledtog med Taliban-regimet der. Så da ble det (er) krig der også...









Mange husker med gru den 26.desember 2004. Et jordskjelv i Indiahavet endte med at nærmere 300 000 mennesker mistet livet som følge av en tsunami (kjempebølge).









Hva annet hendte på den store nyhetsfronten?
Jo, Euro blir introdusert som felles myntenhet i EU.
Menneskeheten fikk romsonden Huygens til å lande på Titan, Saturns største måne.
London ble utsatt for omfattende terrorangrep.
Finanskrisen herjet i store deler av verden.
Svineinfuensaen dukket opp.

Husker du Kursk? Air France-flyet som styrtet? Kronprins Haakons bryllup? Milosevic i domstolen? Brasils fotball-VM-gull? Tsjetjenske terrorister i Moskva? Rocknes-ulykken? Beslan-episoden? Terror i Madrid? Michael Jackson? Katarina-stormen? Pave-død og ny pave? Nedskallingen fra Zinedine Zidane? Gaza-krigen? Gerd Liv Vallas avgang? Barack Obamas inntog? Nordmenn i Kongo? OL i Bejing? Fairytale med Alexander Rybak?

Her er mye glemt eller utelatt...

Når du skal se tibake på dette ti-året: HVA ER DITT STØRSTE MINNE?