søndag 4. oktober 2009

Universet

Det er av og til et slit å gå de 800 meterene bort til butikken. Jeg tar bilen noen ganger.

Og når jeg skal jeg reise fra Drammen til Molde (hvor jeg kommer fra) så tar det meg ca 8 timer med bilkjøring.



Langt?



Ja, det tar litt tid, men... Hvor langt borte er Afrika? He he... En kollega sa forleden at verden blir mindre og mindre. Javel, tenkte jeg. Skjønner jo at internett og andre medier bringer oss tettere sammen, men hva mente han? Han sa at han så en neger sykle til jobben (i Drammen) hver dag, så da er vel ikke Afrika så langt unna da? Jeg lo litt av den.


Når man ser på en god gammeldags globus, så er det nesten umulig å se at det er en distanse mellom Molde og Drammen.

Da jeg skrev en av mine bøker (Opium for folket) så ble jeg klar over hvor store avstander man snakker om i universet...

Vi lever på Planeten Tellus i vårt solsystem, sammen med flere andre planeter.Vi går i bane rundt vår fiksstjerne som vi kaller Sol.


Den er stooooooor. Se på bildet og sammenlign.



Men vår sol er bare en av utrolig mange (milliarder?) soler / fiksstjerner i vår gallakse som vi har kalt Melkeveien. Og alle disse solene har planeter i sirkulasjon rundt seg.

Vår sol blir en smågutt i forhold tilflere av disse andre solene...

Hvor mange ganger større enn vår sol Antares er, er nesten umulig å tippe.
100 000 ganger større?

Og så når man vet at det trolig finnes milliarder av gallakser foruten Melkeveien, da kan man kanskje(!) begynne å ane konturene av hvor stort det egentlig er der ute.


Man vet at alt kom fra den samme 'bang'en, den store ur-eksplosjonen. Etter millioner av år samlet disse milliarder galaksene seg, med sine milliarder stjerner/soler, som igjen har sine planeter; Og når da noen sitter på en pub i Drammen og sier at det kun er liv på denne planeten, vel da ....nei, jeg mangler ord for å beskrive hvor naivt det høres.


Men fremdeles føles det av og til langt å gå de 800 meterene bort til butikken...