søndag 21. juni 2009

Brune puber

Jeg elsker de såkalte brune puber.
Det er noe uforfalsket, enkelt og uforpliktende ved de. Her møter man skjebner , personligheter og de merkeligste hendelser og uttalelser.
Etter harde slag på jobben, med stadig krav til omsetning og inntjening, er det en befrielse å sette sine bein på steder der inntjeningspress, neste sydenreise og ønsker om større hus ikke er tema. Mange der har lite penger, og snakker ikke om det så mye om finans, kanskje med unntak av at landet vårt burde mer penger på dem selv enn disse ikke-etniske nordmennene, som de blir kalt.
Mange av de som vanker på disse brune pubene, som vanligvis er uten all verdens speil på veggene og som ikke er utstillingsvindu fra utsiden, de er uten fast arbeid og høy inntekt. Mange er trygdet eller ufør, eller alkoholikere eller verre. Og ølla er alltid mye billigere her.
Jeg elsker disse brune pubene. Ikke fordi jeg - i fast arbeid med grei lønn – føler meg bedre enn disse stamgjestene eller er mer kunnskapsrik eller har håndtert livet bedre. Nei, jeg oppsøker disse stedene fordi jeg elsker å høre om skjebner, andre meninger enn mine, kampen for tilværelsen, og for å oppleve merkelige situasjoner. Det skjer alltid noe utenom A4-livet på slike steder. Jeg blir fascinert.
Noe av det jeg ikke liker med slike steder er musikken. I helgene er det vanligvis et en-manns-band (eller kanskje de er to) som har rigget seg til med sine såkalte instrumenter som spiller musikk selv om gitaren ikke blir klimpret på. Og det går ofte i dårlige svensktoppere. Selv Creedence blir ødelagt. ”Ai si a badd monn reising” blir spilt i ¾-dels dansetakt. Eller det synges med bulgarsk aksent på Åge Aleksandersens låter. Hårene reiser seg på meg. Men dansegulvene fylles opp, så markedet er der...Fascinerende det også, egentlig. Er det mulig?
Jeg treffer mange herlige og rare mennesker. Noen kan alt om Jacob Sande og proklamerer mer enn gjerne dikt etter noen øl. Noen får trygd hver tredje dag fordi de ikke klarer å spre større pengebeløp ut til neste trygd. Noen må følge med på værmeldingen på TV hver time – har det skjedd noe nytt? Noen av gutta tror de har all verdens dametekke og legger i grove ordelag an på ethvert ledig skjørt som er i lokalet. Noen av kvinnene ... (forsiktig nå, Rolfan2!)... er såpass ... ehh... selv... selvgode uten særdeles høy grunn, og de gjør stort nummer ut av f.eks en situasjon der en mann tilfeldigvis kommer borti låret hennes. Må bare le! ’Hva tar du meg for??!’ - som om de kan velge og vrake i ’Ungkaren’ på TV2...

Men uansett: Tar heller slike steder whenever...