fredag 20. november 2009

Mor 11 år (far 19); lykkelig.OK???

Jeg limer likesågodt inn internett-lenken med en gang!
Altså: Med sin stolte ektemann Jeliazko Dimitrov (19 år) innrømmer Kordeza (11) at det er litt rart å være mor og ha et barn.
"Jeg pleide å leke med dokker og leker, men nå har jeg min egen leke. Hun er bare så skjønn og jeg elsker henne. Jeg drar ikke tilbake til skolen. Jeg er en mor nå."
Kordeza møtte Jeliazko på lekeplassen i byen Sliven i Bulgaria, pga han reddet henne fra ertende bøller.
Han kan nå straffes til inntil 6 år i fengsel for å ha hatt sex med en mindreårig. "Jeg passerte skolen da jeg så noen gutter som mobbet henne. Jeg ba dem stikke av. Etterpå inviterte henne meg ut på vårt første stevnemøte. Jeg trodde hun var omtrent 15 år."
Kordeza fniser: "Jeg ville ikke fortelle i tilfelle han ikke ville like meg mer."
Innen uken var jenta gravid.
Hun innrømmer at hun aldri hadde hatt seksual-undervisning og visste ikke om hvordan man ble gravid. Hun hadde aldri hatt en kjæreste og hadde ikke hørt om kondomer.
"Jeg visste ikke at jeg var gravid før min bestemor så at jeg hadde lagt på meg. Jeg trodde at jeg bare hadde spist for mange hamburgere."

Kordeza var 5 måneder på vei og levde hos sin bestemor siden foreldrene jobbet på en vingård i Spania.

Bestemor forteller at hun aldri forestilte seg at barnebarnet hadde hatt sex. Hun var jo ei lita jente som likte å leke med datamaskinen, og jobbet hardt med skolearbeidet.
"Da hun fortalte at hun hadde møtt en gutt, kjøpte jeg en graviditetstest til henne. Jeg traff taket da den viste seg å være positiv. Jeg husker hun gråt og gråt."

Byen Sliven i Bulgaria har forøvrig en utrolig rate med unge mødre. I fjor (2008) hadde man 177 tilfeller av mødre under den sexuelle lavalder.
Bestemoren, som faktisk giftet seg som 13 åring, forklarer: "Det er naturlig for våre jenter å få barn tidlig. Det er vår tradisjon. Men jeg ønsket ikke dette for Kordeza. Jeg følte at hun var for ung."
Da Jeliazko fikk høre at han skulle bli far, skyndet han seg hjem fra Spania hvor han jobbet på en gård. "Jeg var redd. Vi planla ikke å ha sex eller få en baby, selv om jeg ble forelsket i henne med en gang."
Kordezas mor forteller at hun regelrett besvimte da hun fikk høre nyheten. "Jeg kunne ikke tro det, men jeg visste at jeg måtte støtte henne."
Familien planla så et raskt bryllup før nedkomsten.
Jeliazkos mor, som giftet seg som 13-åring og fikk ham året etter, forklarer: "Det er veldig viktig for oss kvinner å være gift når vi skal ha barn."
Veldig få mennesker i området stusset. Etter tradisjonen er bruder mellom 14 og 17 år legale og et sådant bryllup mer viktig enn konvensjonelle regler.
Like før bryllupet, fikk Kordeza kynnere. Hun hadde smerter om morgenen og under selve vielsen økte trykket. Hun ble sendt til sykehuset og fødte 20 minutter senere.
Kordeza sier: "Det var raskt men smertefullt. Jeg var veldig glad for å se henne. Hun hadde min nese og Jeliazkos hår. Vi kaller henne Violeta."
Deretter bar det tilbake til vielsen, og hun rakk å bli gift før hun måtte tilbake til sykehuset for å nære sin baby.
En av sykehusets doktorer sier at dette er den yngste mammaen de har hatt.

Bestemoren forteller at Kordeza tross alt er et barn ennå og at hun (bestemora) vil gjøre alt hva hun kan for å se til at Kordeza ikke mister sin leketid og barndom.
Men hennes ektemann Jeliazko får ikke lov å være i nærheten mens granskingen pågår. For å ha hatt sex med ei jente under 14 år kan han få inntil seks år i fengsel.
Han sier at han er redd. Han ønsker å ta vare på kone og barn, men må kanskje sone straff. "Jeg gjorde et feilskjær. Men jeg unnskylder det ikke. Jeg har vakre Violeta nå."

Reaksjoner har ikke uteblitt, men bestemor forteller at hun ikke skjønner hva folk skal ha imot disse to unge menneskene. "Hva har de gjort galt? De er et forelsket ung par!"

Koreza sier at hun ikke ønsker flere barn med det første. En er nok nå.
************************************************'
Og her sitter jeg i Drammen med stoooore øyne og ører og lurer på om det jeg faktisk blir informert om, virkelig er sant?
11 år?
OK, Rolf, sakte nå...
Du har jo selv en datter på 12...
Kan slike ungjenter virkelig være befruktningsdyktig??
Og: Hvordan få det til (rent fysisk)?
Nei, jeg må gå noen runder med meg selv idag, både med tanke på min datter og den holdning som enkelte samfunn har rundt oppvekst/ungdomsår.
Phewww.....

tirsdag 17. november 2009

Før og nå.... til ettertanke.

I følge dagens lovgivere og byråkrater skulle de av oss som var barn på 40, 50, 60 ja til og med tidlig på 70-tallet ikke ha overlevd.
Våre babysenger var malt med bly-basert maling. Vi hadde ingen barnesikring på medisinflasker, dører eller skap og når vi syklet hadde ingen av oss hjelmer.
Som barn kjørte vi i biler uten sikkerhetsbelte eller airbag. Og det sitte bakpå et lasteplan en varm sommerdag var alltid en spesiell nytelse.
Vi drakk vann fra hageslangen og ikke fra flasker. Skrekk og gru !
Vi spiste brød med smør på, drakk brus med sukker i, men ble aldri overvektig fordi vi alltid var ute å lekte. Vi delte gjerne en brus mellom oss og drakk fra samme flaske uten at noen faktisk døde av det.
Vi brukte timer på å bygge Ola-kjærrer av skrap og ingenting og raste av gårde nedover bakken bare for å finne ut at vi hadde glemt å lage bremser. Etter noen turer ut i bushen lærte vi å løse problemet.
Vi dro hjemmefra tidlig om morgenen for å leke hele dagen og var tilbake når gatelysene ble tent. Ingen hadde mulighet til å få tak i oss i løpet av dagen. Ingen mobiltelefon. Utenkelig !!
Vi hadde ikke Playstations, Nintendo 64, X-Box, ingen tv-spill i det hele tatt, ikke 99 kanaler på TV, ingen videofilmer, ikke surroundlyd, mobiltelefoner, hjemme PC eller praterom på Internett. Vi hadde venner! Vi gikk ut og fant dem !
Vi falt ned fra trær, skar oss, brakk bein og armer, slo ut tenner, men ingen ble saksøkt etter disse uhellene. Det var uhell. Ingen andre kunne beskyldes - unntatt oss. Husker du uhell ? Vi sloss, ble gule og blå og lærte å komme over det. Vi fant på leker med pinner og tennisballer og spiste mark. Til tross for advarsler var det ikke mange øynene som ramlet ut og ikke levde markene inni oss for alltid. Vi syklet eller gikk hjem til hverandre, banket på døra, gikk bare inn og blandet oss i samtalen.
Noen elever var ikke så lure som andre, så de dumpet og måtte gå et år om igjen. Fryktelig !!

Denne generasjonen har fostret noen av mest risikovillige, de beste problemløsere og investorer noensinne. De siste 50 år har vært en eksplosjon av nyskaping og nye ideer. Vi hadde frihet, tabber, suksess og ansvar og vi lærte å forholde oss til det alt sammen.
Og du er en av dem. Gratulerer !!
Tenk at du fikk oppleve den store lykke og vokse opp som barn før lovgivere og myndigheter regulerte våre liv til vårt eget beste....Det gode liv var vårt !!

Til ettertanke......... Nå er det nesten rart å dra på besøk til folk uten å sende melding først. Det er ikke som før, man gikk bort til huset og spurte... Kan Ola få lov til å komme ut og leke!

søndag 15. november 2009

100 opplysninger du kanskje ikke visste?

1. Det å ta fly er den sikreste formen for transport i verden.
2. Det språket som regnes som vanskeligst å lære i verden er baskisk. Det har ingen likheter med noe annet språk i verden.
3. Somalia er det eneste landet i Afrika hvor hele befolkningen snakker det samme språket.
4. Det fødes 106 guttebarn for hvert 100 jentebarn.
5. Den gjennomsnittlige BH-størrelsen er 80D.
6. Det er over 2700 forskjellige språk i verden
7. Verdens største leketøysdistributør er McDonalds.
8. Verdens mest solgte bok, bibelen, er også verdens mest stjålne.
9. Dyret som dreper mest mennesker er myggen.
10. Mennesket er det eneste dyret ved siden av aper på planeten som har sex ansikt til ansikt.
11. Tungemuskelen er den eneste muskelen i kroppen som ikke sitter fast til kroppen i begge ender.
12. Blodet i kroppen er i snitt åtte prosent av din totale kroppsvekt.
13. Over åtti prosent av hjernen er vann
14. Det er umulig å kile deg selv. En del av hjernen forteller en annen hva du driver med, og ignorerer følelsen.
15. Du er fargeblind når du blir født
16. Du leser dette i snitt 25 prosent saktere enn du ville gjort på papir
17. Mennesker har omtrent like mange hårrøtter som sjimpanser.
18. I snitt vil en mann barbere seg 20 000 ganger i løpet av ett liv
19. Folk med rødt hår har i snitt 90 000 hår, mens noen med mørkt hår har 110 000.
20. Under en kvinnelig orgasme vil kroppen produsere svært sterke smertestillende krefter, så hodepine er faktisk en grunn til å ha sex
21. I 26 stater i USA kan en kvinne få skilsmisse hvis mannen er impotent
22. Ingen zebraer har like striper
23. En hund i byen lever i snitt tre år lenger enn en hund på landet
24. Sjokolade kan være giftig for hunder
25. Den mest intelligente hunden er Border Collie
26. En liten innsjø i Brasil kan inneholde flere fiskeslag enn det finnes i hele Europa
27. En sjiraff kan klare seg lenger uten vann enn en kamel
28. Griser svetter ikke
29. Elefanter kan ikke hoppe
30. En katt maler i snitt 10.950 timer av sitt liv
31. Det første britiske skipet som noen gang brukte SOS-signalet var Titanic
32. I antikkens Hellas kunne man fri til en kvinne ved å kaste et eple til henne, hvis hun tok det i mot betydde det ja
33. Nittitre prosent av alle kort kjøpes av kvinner
34. Gafler var ikke vanlig i USA før etter den amerikanske borgerkrigen
35. Fargen som brukes mest til fargelegging i verden er blå
36. Kontorpulten din har 400 ganger mer bakterier enn et vanlig toalett
37. Barbies fulle navn er Barbara Millicent Roberts
38. Over en milliard valentins-kort sendes hvert år i USA
39. Det er bare tre konger i kortstokken som har bart, hjertekongen har det ikke.
40. Huset til Bill Gates ble designet på en Macintosh
41. 7-11 er verdens største kjede av butikker
42. I snitt blir 7,5 prosent av alle papirer på et kontor borte hvert eneste år
43. Det første colaskiltet som ble laget ble hengt opp i 1894 i Catersville, det henger fortsatt på samme sted
44. Bayer, selskapet som har laget aspirin, markedsførte tidlig på 1900-tallet heroin som medisin
45. MS-Dos het egentlig Qdos og ble kjøpt av Microsoft for en svært billig penge. Resten er historie.
46. Over 1,5 millioner mennesker jobber på McDonalds
47. Nintendo begynte å lage spill i 1889
48. Hus med gul farge selges fortere enn hus med andre farger
49. Verdens første e-post ble sendt i 1971.
50. Sonys første produkt var en riskoker
51. Det farligste yrket i USA er fisker
52. Verdens største hotell er MGM Grand i Las Vegas. Det har 5 034 rom.
53. Chicago har nest mest innbyggere med polsk bakgrunn i verden.
54. Fiji består av 322 øyer
55. USA er 27 ganger større enn Norge, men kystlinjen til Norge er lengre.
56. Det er over 187 888 innsjøer i Finland
57. I Albania rister du på hodet for å indikere at du er enig.
58. Iran het Persia fram til 1935
59. USA kjøpte Alaska fra Russland for 50 millioner kroner i 1867
60. Verdens minste stat var Sovereign Military Order of Malta. Staten befant seg i Roma og hadde rundt 80 innbyggere. SMOM regnes ikke lenger som en stat.
61. Det har vært over 190 kupp i Bolivia siden det ble et eget land i 1825
62. Thomas Edison, mannen som fant opp lyspæren, var mørkredd
63. I 1952 ble Einstein tilbudt å bli president i Israel, han sa nei.
64. Kleopatra giftet seg med to av sine brødre
65. Datteren til Richard Nixon giftet seg med sønnesønnen til Dwight Eisenhower.
66. De første cheerleaderne i USA var menn
67. Humphrey Bogart og Diana var i familie
68. Bruce Lee var så rask at de måtte vise hans bevegelser i sakte film.
69. 17 tonn gull brukes til å lage gifteringer i USA hvert år
70. Det er like langt rundt månen som fra New York til London
71. En gjennomsnittlig 4-åring stiller 400 spørsmål hver dag
72. Verdens eldste rose er over 1000 år gammel og finnes i Hildesheim-katedralen i Tyskland
73. Det er ingen kasinoer i Las Vegas som har klokker på veggene
74. Hollywood-skiltet ble satt opp i 1923, originalt stod det Hollywoodland
75. Chicago har verdens eneste drive-in-postkontor
76. Fotballdommere hadde ikke fløyter før i 1878, før den tid hadde de et tørkle som de veivet med.
77. De siste olympiske lekene hvor gullmedaljene faktisk var av rent gull var i 1912
78. Canada er det eneste landet som har arrangert olympiske leker uten å vinne en gullmedalje
79. Mellom 1900 og 1920 var tautrekking en olympisk sport
80. De første olympiske leker som ble sendt på TV var lekene i Berlin i 1936
81. Halvparten av amerikanerne vet ikke at solen er en stjerne
82. Syv av ti fattige mennesker i verden er kvinner
83. 96 prosent av alle lys kjøpes av kvinner
84. Kvinner i den vestlige verden bruker i snitt en time på å pynte seg hver dag
85. En av fem amerikanere har pass
86. Rundt sytti prosent av kvinner i Bangladesh er gift før de er 18 år
87. Det spises 1000 ganger mer sjokolade i England enn i Kina
88. 230 par gifter seg hver dag i Las Vegas
89. I snitt er 0,7 prosent av verdens befolkning fulle til enhver tid
90. Ni av ti mennesker som blir angrepet av hai overlever
91. Fire prosent av nyfødte fødes på den dagen som er fastsatt av legen
92. Fire av ti briter snorker
93. 44 prosent av all reklame i posten kastes uten at det åpnes
94. Den vanligste dødsårsaken for barn mellom ett og fire år i USA er bilulykker
95. De tre rikeste familiene i verden har mer penger enn de 48 fattigste landene i verden
96. Kvinner smiler mer enn menn
97. Kvinner som leser romantiske bøker har mer sex med sine partnere enn de som ikke leser slike bøker
98. Vindusviskerne ble funnet opp i 1903 av Mary Anderson
99. Japan er det landet i verden som bruker mest strøm
100. Mennesker som drikker kaffe tar sjeldenere selvmord enn de som ikke gjør det.

Dagens idrettsutøver: Colin Coates

Ja, husker du Colin?

Nei, kanskje ikke?

Vi snakker her om en idrettsutøver som var aktiv på 70-tallet (først og fremst) og som ikke hadde noen enorm suksess. Så da er det kanskje ikke alle som husker ham. Men jeg gjør det.

Colin Coates er fra Australia. Han drev med skøyter samtidig med våre 4 S'er. Han var Utlandets svar på Erik Vea; han satset stort, og trynet alltid. En slags helt...

Nuvel, trynet og trynet, Fru Blomkål. Denne mannen er en slags legende. Hør her:

Denne mannen, Colin Coates, er en av 14 utøvere som noensinne har prestert å delta i 6 olympiske leker! Og han er den eneste i skøyteverdenen som har gjort det.

Australia har ingen særlige gode skøytetradisjoner og Colin var sjelden en trussel for de beste. Men han var såpass god på langdistanser at han ofte kvalifiserte seg for 10'000-meteren i mesterskap (der kun de 12 beste får være med). Dette er i og for seg en bra prestasjon når man vet at han sloss mot S'ene, Eric Heiden og endel bra nederlendere.
Hans beste løp var vel 4.plassen på langdistansen i VM i 1973.

Colin var med i OL i Grenoble i 1968. Og han satset gjennom 5 olympiske leker. Da OL skulle avholdes i Calgary i 1988 var han blitt trener, men klarte ikke å dy se og stilte likesågodt opp selv på 10'000 meteren på den raske innendørsbanen.
Han senket sin personlige rekord med over halvminuttet da.
Det holdt bare til en 24.plass.


Colins beste prestasjon som olympier, er en 6.plass i 1976 (Innsbruck), noe som jo gir diplom og nasjonale poeng. Forøvrig Australias eneste poengplassering for lengdeløp i OL den dag i dag.

Colin Coates er idag 63 år (f.1946).


**************************************

Jeg har nevnt at han er en av 14 idrettsutøvere som har deltatt i minst 6 olympiske leker.
Quiz: Hvem er de andre?