tirsdag 4. august 2009

Tirsdagens Navne-Opphavsmann, TY


I norrøn mytologi leser vi om krigsguden Ty som var den eneste av våre gudehelter æsene som turde gi høyrehånden sin i pant da de skulle prøve å lure den farlige Fenrisulven til å bli bundet av i en spesiell lenke.
Lenken holdt, og Fenrisulven ble bundet, men bet av armen til Ty.
Senere var Ty den eneste som turde mate det store og farlige mytiske dyret som tilhørte fienden jotnene (blant annet med troll og digre tusser).
Ty var trolig Tors tvillingbror, og altså Odins sønn. Og vi har oppkalt en ukedag etter ham.
Således er mange av våre ukedager oppkalt etter æser fra norrøn mytologi: Tys dag, Odins dag og Tors dag (Fredag er oppkalt etter Odins kone Frigg, blant andre).
På svensk heter den andre dagen i uken tisdag, mens det heter tysdag på nynorsk.
Ty blir av de fleste benevnt som en krigsgud - den som rådde over hvem som skulle vinne i strid og krig. Men Ty er også nevnt som rettferdighetenes gud.
Ty opptrer ikke så ofte som sin far og sin bror i sagaene, men man kan blant annet lese at han hjalp Tor med å skaffe et bryggekar som var stort nok til å kunne brygge øl til alle gudene på en gang.
Den viktigste begivenheten rundt Ty er selvsagt da han, under Ragnarokk, drepte dødsgudinnen Hel’s fryktelige ulv Garm. Men han døde selv av skadene han pådro seg.
Ragnarokk var jo slutten på Gudeverdenen. Det fantes selvsagt vanlige mennesker også på den tiden, men bare to av disse overlevde krigen som raste mellom jotnene og æsene. Og da kunne en ny verden begynte.


Uansett; bra jobba, Ty!

1 kommentar:

  1. :-)

    Keep up the good work, sånt liker jeg å lese om!

    Klem
    Liv Ellen

    SvarSlett