torsdag 10. juni 2010

ER FOTBALL VIKTIG? (en rippet versjon)

Er fotball viktig?
Hvis drømmen er viktig; hvis leken er viktig, så er fotball viktig.
Hvis øyeblikkets skjønnhet er viktig, så er også fotball viktig.
Og hvis det er viktig at det er noe som vi alle sammen, alle sammen i hele verden, kan dele, så er fotball viktig.
For fotball tilhører alle.
Drømmen tilhører en fattiggutt i slumkvarterert i Brasil som het Pelé, og den tilhører en rikmannsønn som heter Martin Andresen. Og leken; ei fjortisjente som er fotballpunsj i Vardø og en gutt på Elfenbenskysten som vi ikke har hørt om ennå. Og øyeblikkene; tilhører ikke også øyeblikkene oss alle? Hva med det magiske målet til Maradona mot England i 1986? Hva med saksesparket til Odd Iversen på Melløs Stadion? Tilhører det Argentina og Vålerenga? Nei. Det tilhører oss alle. Det er våre øyeblikk.



Okei, det er fint med drøm om lek og om øyeblikkets skjønnhet.


Men er fotball viktig-viktig? Er det viktig om Rosenborg slår Lyn? Er det viktig om ballen går i målet på løkka? Er det viktig om Ronaldinho kommer opp med ei ny finte? Nei, sier du kanskje. ”Det er ikke så viktig fordi jeg ikke er så veldig interessert i fotball.”

Og det er der du tar feil.
Fordi at det er like feil som å si at all verdens religioner ikke er viktig fordi DU ikke er troende! Men du bor i en verden full av troende!
Så derfor er det kanskje ikke så viktig med hva akkurat en tilfeldig fotball skulle finne på? Men for utrolig mange mennesker i denne verden, så er det viktig hva deres fotball skulle finne på.
Ta for eksempel Brasil i 1950 når de taper 1-2 på Maracana Stadion foran 200 000 tilskuere, og samme natt - bare i Rio de Janeiro - var det 14 brasilianere som begår selvmord.
Eller ta for eksempel 1953 når Barcelona ville kjøpe Alfredo de Stefano og generalissimo Franco grep direkte inn og sørget for at de Stefano i stedet havnet i Real Madrid, fascist-regimets egen klubb.
Eller ta for eksempel i 1978 i Argentina når Peru sannsynligvis legger seg for Argentina og samme natt går det en kornlast, en skipslast til Lima, mens hjemme i Argentina holder miltærregimet makta fordi Argentina vinner VM i 1978.
Eller ta for eksempel den unge nasjonen Norge hvor vi kanskje tror at verdens mest berømte nordmenn heter Roald Amundsen eller Thor Heyerdahl eller –for den saks skyld – Bjørn Dæhlie. Det er selvfølgelig helt feil. Det finnes én verdensberømt nordmann! Han heter Ole Gunnar Solskjær. Han skåret nokså mange mål for Manchester United, og han satt også nokså ofte på reservebenken. Men det er nå engang slik at i verdens øyne så er det mye viktigere å tuppe inn et mål på overtid mot Bayern München enn å plante et flagg på sydpolen.


Fotball har startet og stoppet kriger. Fotball har valgt å avsette statsledere. Og fotball har satt små land på kartet. Og likevel; likevel tror jeg at ’dette’ er større; at fotball er å drømme, fotball er å leke, og fotball er øyeblikkets skjønnhet. Det kan skje på Nou Camp. Det kan skje på Maracana. Det kan skje på Åråsen eller det kan skje på løkka.
Det kan skje neste jeg jeg treffer ballen…
Jeg sa; det kan skje.

1 kommentar:

  1. Du verden, som du får sagt det! Likte denne blogposten, kjenner jeg.

    SvarSlett