søndag 15. november 2009

Dagens idrettsutøver: Colin Coates

Ja, husker du Colin?

Nei, kanskje ikke?

Vi snakker her om en idrettsutøver som var aktiv på 70-tallet (først og fremst) og som ikke hadde noen enorm suksess. Så da er det kanskje ikke alle som husker ham. Men jeg gjør det.

Colin Coates er fra Australia. Han drev med skøyter samtidig med våre 4 S'er. Han var Utlandets svar på Erik Vea; han satset stort, og trynet alltid. En slags helt...

Nuvel, trynet og trynet, Fru Blomkål. Denne mannen er en slags legende. Hør her:

Denne mannen, Colin Coates, er en av 14 utøvere som noensinne har prestert å delta i 6 olympiske leker! Og han er den eneste i skøyteverdenen som har gjort det.

Australia har ingen særlige gode skøytetradisjoner og Colin var sjelden en trussel for de beste. Men han var såpass god på langdistanser at han ofte kvalifiserte seg for 10'000-meteren i mesterskap (der kun de 12 beste får være med). Dette er i og for seg en bra prestasjon når man vet at han sloss mot S'ene, Eric Heiden og endel bra nederlendere.
Hans beste løp var vel 4.plassen på langdistansen i VM i 1973.

Colin var med i OL i Grenoble i 1968. Og han satset gjennom 5 olympiske leker. Da OL skulle avholdes i Calgary i 1988 var han blitt trener, men klarte ikke å dy se og stilte likesågodt opp selv på 10'000 meteren på den raske innendørsbanen.
Han senket sin personlige rekord med over halvminuttet da.
Det holdt bare til en 24.plass.


Colins beste prestasjon som olympier, er en 6.plass i 1976 (Innsbruck), noe som jo gir diplom og nasjonale poeng. Forøvrig Australias eneste poengplassering for lengdeløp i OL den dag i dag.

Colin Coates er idag 63 år (f.1946).


**************************************

Jeg har nevnt at han er en av 14 idrettsutøvere som har deltatt i minst 6 olympiske leker.
Quiz: Hvem er de andre?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar