fredag 18. september 2009

Dagens læring: KOPTERNE

Idag tar vi for oss en kopter...


Hva i helsikke er en kopter, kan vel mange tenke…???


En kopter er - grovt betegnet - en kristen egypter.


Det er ca 7 millioner koptere i Egypt, og de er dermed den største arabisktalende ikke-muslimske gruppen i verden.



Det koptiske språk er gammelt og av viktig historisk verdi. Koptisk representerer det siste utviklingstrinnet av det som var oldtidens egyptiske språk. Selv om koptisk er utdødd som levende talespråk, er det fortsatt i behold som liturgisk (gammel-offentlig) språk for den koptisk ortodokse kirke og forvalter en rik arv av skrevne dokumenter fra oldtiden og middelalderen. Koptisk var en variant av det greske alfabetet, men var utvidet med seks eller sju bokstaver for spesielle lyder. Kjennskap til koptisk språk er avgjørende for en språkanalyse av oldtidens egyptiske språk og for forskernes tolkning av egyptiske hieroglyfer.

Egyptiske nasjonalister (muslimer) bruker ofte begrepet ”kopter” som en nedsettende beskrivelse av de kristne i landet (ala en ”fremmed.”)

I dag refererer ordet ”Koptisk” hovedsakelig til egyptiske kristne og deres kultur, samt til den siste fase av det egyptiske språket og dets skrevne alfabet som fortsatt benyttes av den koptiske kirke. Middelalderens skribenter benyttet ofte ordene ”kopter” og ”egypter” om hverandre for å beskrive folkene i Egypt, enten de var kristne eller muslimer.



Ja, ja, så lærte vi noe nytt idag også....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar