mandag 2. november 2009

Dagens navn: Herr Adolf Dassler



Hørt om denne mannen?

Adolf Dassler?


Ikke det?

Hørt om kallenavnet hans da? Adi?


Her snakker vi om grunnleggeren av et av verdens største sportsutstyr-produsenter...


Adi Dassler lagde sine første skopar i 1920. I sin mors kjøkken. Dassler var en aktiv friidrettsløper og ønsket å lage spesialsko for de ulike øvelsene. Han brukte seilduk som et sentralt materiale, men også silke fra fallskjermer og lær fra hjelmer som de fant på bygdene etter den første verdenskrig.


Han ble kjent for sine lette løpesko, etter hvert også med pigger. Med støtte av sin far, Christoph, og to av hans arbeidskamerater (brødrene Zehlein), som arbeidet i en skofabrikk i et smedverksted ble Adi Dasslers første skoproduksjon satt i system.

I 1924 ble hans to år eldre bror Rudolf Dassler med i skoproduksjonen, og de startet selskapet Brødrene Dasslers Skofabrikk.

Under sommer-OL i 1928 i Amsterdam hadde Brødrene Dasslers utstyrt er rekke utøvere med sine spesialsko. Dette la et fundament for selskapets internasjonale vekst, og de solgte rundt 200 000 par sko i året før den andre verdenskrig.


Samarbeidet mellom brødrene var ikke godt, og i 1948 gikk de hver til sitt.

Rudi Dassler startet selskapet Ruda, som senere endret navn til Puma.

Adi Dassler startet Adidas 18.august 1949. Navnet satte han sammen av de første stavelsene av sitt eget navn, og logonavnet ble skrevet uten stor forbokstav, adidas.


I dag er altså dette firmaet (med de 3 stripene) et gigant-selskap, som hadde ca 85 milliarder kroner iomsetning i 2008...
Adolf Dassler altså...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar