lørdag 17. oktober 2009

Jokke



To fulle menn

I dag skriver vi 17.oktober 2009.

Det er nøyaktig 9 år siden Jokke gikk bort - en av Norges mest festlige musikere. Han døde av en overdose heroin.

Joachim «Jokke» Nielsen (født 8.september 1964) var en norsk musiker som var mest kjent som frontfigur i det norskebandet Jokke & Valentinerne.

I 2005 ble Jokkes låt "To fulle menn" kåret av P3's lyttere til tidenes beste norske låt.

Tekstene til Nielsen handler ofte om mennesker på livets skyggeside, enten det gjelder sosiale forhold, økonomi eller rusproblematikk.

Jokke fikk Spellemannsprisen i 1991 for albumet Frelst.

Jokkes tekster er blitt betegnet som personlige uten å bli private, og fulle av ironi både over seg selv, musikkbransjen og det «vellykkede samfunnet», og da de «hippe» og «kule» især. Låta «Prisen for popen» er et godt eksempel på et oppgjør med de som stryker hverandre etter hårene i musikk- og kjendislivet. Hans váre tekster kommer tydelig fram på for eksempel «Bestevenner» som er en hyllest til det uselviske, lojale vennskapet. Her får vi også en litt annen vinkling på vennskapet med «Goggen,» en velkjent figur og svirebror i Jokkes tekster.

En annen trend i tekstene til Jokke var å la sympatien gå til den svakeste part, og den norske dikteren Rudolf Nilsen var tydelig en stor inspirasjonskilde for tekstene hans; både i måten å ta parti med de som ligger nede, og ved å beskrive klassekamp i et såkalt klasseløst samfunn a la Norge i 1980- og 1990årene.
Musikalsk hadde han ofte et bredt, fyldig, energisk og gitarbasert lydbilde, kombinert med visesang.

I løpet av 90-tallet økte bruken av rusmidler og narkotiske stoffer.

Han var flere ganger innlagt på avrusingsklinikker for sin heroinavhengighet.

På permisjon fra Tyrilikollektivet for å lage et nytt album døde han av en overdose heroin hjemme hos en venn (den 17.november 2000), 36 år gammel.

Vi lyser fred over hans minne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar