lørdag 1. august 2009

Teofilo 'Nene' Cubillas


Jeg fikk ikke helt med meg Fotball-VM i 1974 i Tyskland (dessverre - med Cruyff, Beckenbauer etc - siden jeg var kun 9 år og TV-dekningen var dårlig da).
Men i 1978 var jeg heeelt med, og jeg lot meg begeistre over ballspillet til det lite kjente laget fra Inkaenes rike, Peru.
Jeg husker intervjuer fra før dette mesterskapet i Argentina der blant annet Hallvar Thoresen nevnte at man burde se opp for klikk-klakk-spillet og langskuddene til Perus angrepsspillere...
Herr Thoresen hadde selvsagt mer innsikt enn meg og visste at Peru hadde en storhetsperiode rent fotballmessig da. Peru hadde visstnok vunnet Conmebol-mesterskapet 2 år før - også kalt Copa America ... (Conmebol er som alle vet Fifa's - Fédération Internationale de Football Association's - utlagte tarm i Sør-Amerika - Confederación Sudamericana de Fútbol).

Jeg satte meg ned og så...
Og lot meg begeistre.
Spesielt over Perus angrepsspill.
Jeg har vel i ettertid aldri sett maken til veggspill i tett forsvar.

Teofilo Cubillas... For et navn, for en spiller...for noen finter. Og for noen skudd!!
I senere tid har vel verden bare sett maken når Roberto Carlos har fyrt an...

Peru driblet og skjøt seg videre fra gruppespillet. Teofilo & Co rundspilte Skotland (4-1), hadde sølvvinner Nederland på gyngende grunn (0-0) og feide Iran av banen (4-1). Teofilo skåret 5 mål i innledende runde, hvorav 3 av de var frisparkskudd fra omtrent 25 meter.
Hvor mange stolpeskudd og 100%-sjanser Teofilo og kompisene hadde utenom dette, kan jeg bare føle på (bare vage erindringer av at det var mange).

I dette mesterskapet ble det avholdt gruppespill også i mellomrunden der det beste lag i hver av de to puljene gikk til finale.

I dette gruppespillet ble begge Peru's beryktede midtspisser hardt skadet (kvestet), og jeg minnes med sorg at Argentina (som senere vant hele mesterskapet) måtte slå mitt kjære Peru med minst 5 mål for å komme til finalen... Argentina vant 6-0 i en heksegryte i Buenos Aires. Ingen av Peru's spillere kom derfra uten flaskemerker i hodeskallen etter kasting fra tribunene...

Teofilo fikk tilnavnet Nene som betyr 'The babe' trolig grunnet hans gutteaktige utseende.
I 1979 dro han til USA for å spille fotball, sammen med andre storheter som Pele, Beckenbauer, Cruyff og George Best. Han spilte i den raskt voksende amerikanske ligaen i 8 år, før han hadde en kort retur til Peru - fordi hele hans lag der (Alianza Lima) omkom i en flystyrt...
Han returnerte til USA etter en sesong der.
Cubillas er nå bosatt i Florida, og driver en fotballskole sammen med sine to sønner.
Nene vil for alltid stå for meg som en av de virkelige store i internasjonal fotballhistorie. Skuddene hans vil stå som brennmerket i sansene mine, og samspillet med spisskollegaene i Peru burde vært videopensum for alle fotballinteresserte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar